HTML

Gazdag akarok lenni!

Megfordult már a fejedben, hogy milyen lenne az élet, ha gazdag lennél? Ha lenne elég pénzed? És néha álmodozol róla, hogy egy fejvadász bekeres egy olyan állással, amivel hirtelen kétszerannyit keresel, mint eddig, vagy megnyered a lottó ötöst, vagy örökölsz egy ismeretlen nagybácsi után? A jó hírem az, hogy ennél sokkal könnyebben lehet pénzügyileg fejlődni. Erről a módszertanról szívesen írnék egy könyvet is, de nem fér bele az időmbe, így inkább igyekszem heti 1-2 fejezetet megírni itt. Te meg olvasd, és ha tényleg akarod, hogy ellenőrzésed legyen a pénzügyeid felett ÉS EGYRE GAZDAGABB LEGYÉL, a házifeladatot is csináld meg!!! És ha ennél többet akarsz, kérj személyes konzultációt - írj nekem, és egyeztetünk időpontot!

Címkék

álom (3) autó (3) bank (3) befektetés (4) címkék (1) család (11) egészség (2) gazdag (23) gazdagság (23) gyerek (7) hitel (3) készpénz (2) kocsi (3) költség (15) közlekedés (2) lakás (3) lecke (10) megtakarítás (11) nemlecke (10) nyaralás (2) oktatás (1) pénz (24) pénzügy (24) rezsi (2) sport (2) ünnep (2) Címkefelhő

6. Költségeid - Hitelek (3. LECKE)

2012.02.16. 22:50 Plain Jane

Mai anyagunkhoz a számítógépedre is szükség lesz. Táblázatot készítünk, amibe szépen sorban összeszedjük a pénzügyi kereted egyes elemeit. Azért szépen sorban, mert így egyszerűbb nekem elmagyaráznom, neked meg kivitelezni, tehát mindketten nyerünk!

Nyiss egy teljesen üres Excel fájlt! A fájl neve legyen „Költségvetés_2012” vagy külföldiül „Budget_2012” (amelyik jobban tetszik). (Magát a munkalapot is nevezd el alul a kicsi fülön, mondjuk „Éves pénzügyek” legyen a neve.)

Az első sort fejlécként fogjuk használni. Az „A” oszlopba kerülnek majd a pontos megnevezések, a „B” oszlopba a kiadások (írd fel ide, a „B1” cellába, hogy „Kiadás”), a „C” oszlopba jönnek a bevételek (a „C1” cellába írd be: „Bevétel”).

(Ha valami miatt nem tudsz Excel táblázatban dolgozni, akkor használd a határidőnaplódat, és egy jegyzetoldalt ossz három oszlopra. Nagyon fontos, hogy ez a papír meglegyen neked legalább egy évig, de minél tovább, annál jobb – három, öt, tíz év múlva nagyon boldog leszel, ha látod, honnan indultál és milyen messze jutottál!)

Van hiteled?

Ha nincsen, akkor a mai lecke számodra kábé véget is ért. A második sorba írd fel:”Hitel” (az első oszlopba), és a kiadások oszlopába írj mellé egy szép kerek nullát, és kész is vagyunk mára, gyere vissza pár nap múlva a folytatáshoz!

Ha van, akkor a második sorba írd fel:”Hitel” (az első oszlopba), és a további sorokba szedd össze, milyen hiteled van. Minden egyes külön hitel kapjon külön sort, például:

·         lakás,

·         kocsi,

·         tévé,

·         mosógép,

·         egyéb áruhitel,

·         a teljesen lemerített keretű hitelkártya havi minimum összege,

·         személyi hitel,

·         tartozás hivatalos szervek felé (pl NAV törlesztőrészlet),

·         szomszédtól kapott kölcsön.

Ha egy dologra több hiteled van, mondjuk a lakáson két hitel is van, akkor végy fel két sort, és különböztesd meg a két hitelt, pl „lakás – forint” és „lakás – euro”. Ha vállalkozói hiteled van, azt ne írd fel ide, az a vállalkozásod pénzügyi dolgaihoz tartozik, nem a te személyes pénzügyeidhez, bármennyire is egynek tűnik ez a két dolog.

Most jön a nehezebbik része. Vedd is elő ezeknek a hiteleknek a papírjait egy évre (12 hónapra) visszamenőleg. Az Excel fájlban kattints a következő munkalapra, nevezd el ezt a munkalapot így: „Hitel”. A bal felső sarokba írd fel az első hitelfajta nevét, és írd be alája az elmúlt 12 havi törlesztőrészlet nagyságát.

Három esettel állhatsz szemben: a részletek

·         folyamatosan csökkennek,

·         folyamatosan növekednek, vagy

·         egész évben ugyanannyi volt a törlesztés.

Ha az utolsó esettel találkozol, akkor egyszerűen a havi részletet írd be az első munkalapra, mégpedig a megfelelő hitel sorába, a „B” oszlopba.

Ha csökkennek vagy növekednek a részletek, akkor meg kell becsülnöd, hogy ezek alapján a számok alapján mekkora lesz következő évben az átlagos részlet. Ehhez az kell, hogy a múlt havi törlesztőrészletből vond ki az egy évvel ezelőttit. Ez lesz az éves különbözet. Az éves különbözetet oszd el kettővel, ez lesz az éves átlag növekedés/csökkenés. Na ezt az összeget add hozzá a múlt havi törlesztőrészlethez, ha növekednek a részleteid. Ha csökkentek a részleteid, akkor ezt a különbséget ki kell vonni az utolsó haviból. Megvan a végeredmény? Ez a következő évben várható átlagos havi törlesztőrészlet, ezt az összeget írd be az első munkalapra, mégpedig a megfelelő hitel sorába, a „B” oszlopba. Mutatom:

Növekvő részletek:                       Csökkenő részletek:

1.                       10.000Ft                                              10.000 Ft

2.                       10.100Ft                                                9.900 Ft

3.                       10.200Ft                                                9.800 Ft

4.                       10.300Ft                                                9.700 Ft

5.                       10.400Ft                                                9.600 Ft

6.                       10.500Ft                                                9.500 Ft

7.                       10.700Ft                                                9.400 Ft

8.                       10.800Ft                                                9.300 Ft

9.                       11.000Ft                                                9.200 Ft

10.                    11.150Ft                                                9.100 Ft

11.                    11.300Ft                                                9.000 Ft

12.                    11.500Ft                                                8.900 Ft

12 és 1. hó kül.       1.500Ft                                                1.100 Ft

kül. fele                     750Ft                                                   550 Ft

jövőre havi        12.250Ft                                                8.350 Ft

A hitelek lelkiismeretes, pontos összeszedését minden egyes sorra végezd el! És ha már egyszer úgyis előásod a hiteles papírjaidat, azt is keresd ki, milyen dátummal járnak le ezek, és a munkalapodra, a „D” oszlopba írd fel ezeket a dátumokat.

Ha minden hiteleddel kész vagy, gratulálj magadnak, megvan a költségvetésed első nagy része. Feladat kipipálva!

Mára készen vagyunk. Egyetértünk, ugye, hogy egy napra ez is épp elég sok munka volt? A jó hírem az, hogy ha már rendbetettük a pénzügyeidet, még ennyit sem kell majd vele foglalkoznod!

Gyere erre pár nap múlva, megnézzük, mit tehetsz hitelrészleteid csökkentésére!

Üdv,

Plain Jane

Szólj hozzá!

Címkék: hitel pénz pénzügy lecke gazdag költség gazdagság

A bejegyzés trackback címe:

https://gazdag-akarok-lenni.blog.hu/api/trackback/id/tr544118079

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása