HTML

Gazdag akarok lenni!

Megfordult már a fejedben, hogy milyen lenne az élet, ha gazdag lennél? Ha lenne elég pénzed? És néha álmodozol róla, hogy egy fejvadász bekeres egy olyan állással, amivel hirtelen kétszerannyit keresel, mint eddig, vagy megnyered a lottó ötöst, vagy örökölsz egy ismeretlen nagybácsi után? A jó hírem az, hogy ennél sokkal könnyebben lehet pénzügyileg fejlődni. Erről a módszertanról szívesen írnék egy könyvet is, de nem fér bele az időmbe, így inkább igyekszem heti 1-2 fejezetet megírni itt. Te meg olvasd, és ha tényleg akarod, hogy ellenőrzésed legyen a pénzügyeid felett ÉS EGYRE GAZDAGABB LEGYÉL, a házifeladatot is csináld meg!!! És ha ennél többet akarsz, kérj személyes konzultációt - írj nekem, és egyeztetünk időpontot!

Címkék

álom (3) autó (3) bank (3) befektetés (4) címkék (1) család (11) egészség (2) gazdag (23) gazdagság (23) gyerek (7) hitel (3) készpénz (2) kocsi (3) költség (15) közlekedés (2) lakás (3) lecke (10) megtakarítás (11) nemlecke (10) nyaralás (2) oktatás (1) pénz (24) pénzügy (24) rezsi (2) sport (2) ünnep (2) Címkefelhő

19. Nyaraljunk kevesebb pénzből!

2012.04.06. 21:58 Plain Jane

Egészségünk megőrzése szempontjából fontos, hogy időnként kipihenjük magunkat. Szerintem az az ideális, ha évente kétszer két hetet tudunk a családunkkal tölteni az otthonunktól és a munkánktól távol, valamint két ilyen nyaralás közé beiktatunk legalább egy hosszú hétvégét.

Na nézzük, hogyan lehet ezt megoldani kevés pénzből?

·         Használjunk üdülési csekket (mostmár Széchenyi kártya). Vállalkozóknak érdemes saját maguknak adniuk – kedvezőbb az adózása, mintha bérként fizetnék ki maguknak. Ha munkavállaló vagy, jelezd munkáltatódnak (ez általában a vezérigazgató, illetve a munkaügyi osztály), hogy szeretnél ilyet kapni. Ez a helyzet akkor valóságos, ha olyan cégnél dolgozol, ahol például emelik a béreket. Teljesen reális, hogy az éves béremelést SZÉP-kártyán kapd meg. Így te is többet kapsz: ha a munkáltató havi nettó 10.000 Ft-ot emelne, az a fizetésed nagyságától függően neki kb bruttó 20.000 Ft-ba kerül, tehát évente bruttó 240.000 Ft-ba. Ha ezt az összeget SZÉP kártyán adja oda neked, akkor az adó levonásával (30,94%) évi nettó 183.000 Ft-ot tud neked adni nyaralásra. Ha ezt összehasonlítod 120.000 Ft készpénzzel, melyik kedvezőbb? Szerintem nyertél 63.000 Ft-ot üdülésre!

·         Bérelj lakást pár napra! Ha beírod az internetes keresődbe, hogy „kiadó apartman”, többszázezer ajánlat esik az öledbe. Családok, baráti társaságok számára ideális – egynapi lakásbérlet annyiba kerül, mint egy éjszaka egy főre egy szállodában. Sok olyan apartmanház is van, ahol pl beltéri medence, szauna, sportterem van, válassz kedvedre!

·         Ne menj messzire! A benzinköltség megnöveli a nyaralás árát, költségét – próbálj meg 50, legfeljebb 100 km körzetben keresni nyaralót!

·         Van olyan uszoda, kalandpark, vízipark, ahova szívesen jártok és nincs messze? Nagyon jó nyaralás, ha kijelölsz három egymást követő napot, amikor mindhárom napon korán felkeltek és elmentek erre a helyre, és csak este mentek megint haza! Vigyél magaddal mindent, ami kellhet: plusz ruhát, sok szendvicset, gyümölcsöt, innivalót, kekszet, könyvet, keresztrejtvényt, társasjátékot. Esténként ne végezzetek házimunkát: csak egy könnyű vacsorát dobjatok össze (borsófőzelék konzervből, tükörtojással; sajtos tészta stb), vagy ha tellik rá, rendeljetek pizzát! A nyaralás élményét fokozandó, a szülők igyanak meg egy pohár bort is a vacsorához, ez még jobban simítja az idegeket. Garantáltan olcsóbb nyaralás, mint elutazni a tengerpartra – vagy akár a Balatonra!

·         Keresgélj magánszemélyek ajánlatai közt! Nagyon sok olcsó ajánlat van az Air B&B oldalán (airbnb.com), ahova magánszemélyek töltik fel kiadó szobáikat, lakásaikat itthon és külföldön. (Ha van egy plusz szobád, te is feltöltheted, és a nálad nyaralóktól szerény bevételre számíthatsz.)

·         Ajánld fel plusz szobádat, nappalid kanapéját külföldi diákoknak, turistáknak ingyen a couchsurfer.com oldalon. Így te is kérheted a többiektől, hogy ingyen szállhass meg náluk. Magyarországon is és külföldön is rengeteg ajánlatot találsz!

·         Cserélj lakást, házat egyik barátoddal! Lehetőleg más városban élő barátoddal cseréljetek, úgy izgalmasabb a kaland!

·         Ha nagyobb városban élsz, nyaralj otthon! Felnőtteknek, vagy nagyobb gyerekekkel többnapos otthoni nyaralást is kitalálhattok. Állapítsd meg, mennyi pénzt költhettek el a nyaralás során, és ehhez alakítsd a programot. Ami fontos, hogy minden nap reggeltől estig ki legyen találva. Például reggel felkeltek, és egy útikönyv alapján (könyvtár vagy internet) megnézitek a város egy olyan részét, ahol még nem jártatok, pedig híres építész által tervezett épület van arrafelé. Utána kerestek egy közeli játszóteret, ahol eltöltötök egy-másfél órát. A hátizsákból előcsomagolt szendvicseket eszitek ebédre. Ebéd után elmentek a könyvtárba, ahol mindenki választ magának egy könyvet, amit kikölcsönöztök. A könyvtárban a kisebb gyerekek rajzolhatnak is, lehet magazinokat olvasni, a felnőttek verset olvashatnak a gyerekeknek, így egy órát mindenképpen könnyű eltölteni. Vegyetek ki egy családi filmet DVD-n vagy videón, ez 400 Ft kiadást jelent mára. Induljatok el hazafelé, de álljatok meg útközben, és kapjon mindenki egy gombóc fagyit (fejenként 150-200 Ft). Otthon pedig egy kiadós zuhanyzás után nézzétek meg az újonnan kivett filmet. További pénztárcakímélő tippek otthoni nyaralásra:

    •             * Végigmenni a városon azzal a busz (villamos) járattal, ami nagy kört ír le;
    •             * Kirándulni a közeli erdőbe – gyűjthetünk falevelet, virágot is;
    •             * Biciklivel elmenni egy olyan helyre, ahol érdemes körbenézni (pl vízpart, érdekes városrész);
    •             * Barátokat, szülőket meglátogatni;
    •             * Lemenni a vízpartra és ott kishajót hajtogatni, ráírni a nevünket és vízreengedni;
    •             * Ingyenes programokat keresni: pl vasárnaponként Budapesten a Művészetek Palotájában vannak ingyenes gyerekprogramok, de a művelődési házakban, könyvtárakban is folyamatosan vannak olcsó vagy ingyenes programok;
    •             * Legoversenyt rendezni: ugyanazokból a darabokból ki mit épít?
    •             * Készíteni egy társasjátékot;
    •             * Papírból különböző állatokat hajtogatni, és állatkertet játszani velük;
    •             * Palacsintát sütni;
    •             * Vacsorára együtt hidegbüfét készíteni: töltött tojást, zöldsalátát, majonézes krumplit stb;
    •             * Bemenni a boltba egyetlen finomságért: pl fejenként egy fagyi, nyalóka, vagy egy doboz drága keksz, csoki, amit hétközben nem vennénk meg;
    •             * Meglepetésmozi: a többi családtagnak ne áruljuk el, mit nézünk délután/este, csak adjunk nekik egy sajátkészítésű jegyet „meglepetésfilmre”. Ennek a filmnek nem feltétlenül kell újnak lennie: lehet olyan, amit kölcsönkaptunk, vagy régen láttunk, vagy valakinek a nagy kedvence.
    •             * Menjünk el egy parkba a gyerekekkel és játsszunk kincskeresést. Ez viszonylag több előkészülést igényel, de meg tudjuk oldani, amíg a gyerekek a játszótéren elfoglalják magukat! Kell hozzá 6-8 egész A4-es lap. Fogunk egy lapot, ráírjuk-rajzoljuk, merre van a következő nyom – pl a sárga bokor mögött. Lehet kitalálandó rejtvény is! Itt elrejtjük a következő összehajtott lapot, amin szintén egy nyom van leírva, lerajzolva. Az utolsó helyen rejtsük el a kincset: ez lehet egy cukorka vagy egy tízforintos, papírba, alufóliába csomagolva. Rejthetünk kincset a többi összehajtott papírba is, nemcsak az utolsóba: ötforintost vagy egy kirakó képeit például. (Kirakót készíthetünk egy képesújságból kivágott képből.) Fontos, hogy ha útközben a gyerekek véletlenül meglátnak egy papírt, ne vegyék fel, mert megzavarják a sorrendet. Ez a játék az elrejtéssel együtt fél-egy órát tesz ki, attól függően, hogy mennyire sok és nehéz nyomot találunk ki. A nyomokat tegyük el, hogy máskor is játszhassunk!
    • A fentihez hasonló szabadtéri játékból rengeteg van, interneten lehet még keresgetni. Különösen ajánlom a „Kapcsold ki a tévét!” típusú játékgyűjteményeket. Tele vannak hamar megvalósítható játékokkal, amikből sokat még felnőttek is szívesen játszanak!
    • Ha kicsit többet költhetünk, menjünk el érdekes múzeumokba, üljünk be egy cukrászdába vagy egy lángossütőbe, menjünk egy állomásnyit vonattal.

·         A gyerekek nyári táborát is próbáld megoldani cserével. Kelletek hozzá négyen, hogy egyhavi elfoglaltságot biztosítsatok az óvodás, kisiskolás gyerekeknek. Egy anyuka kivesz egy hét szabadságot. Hétfőtől péntekig minden reggel elhozza hozzá a többi három szülő a gyerkőcét, munka után meg elviszik – tehát minden anyukának (szülőnek) egy hétig az összes gyerekre kell vigyáznia: főznie rájuk, játszótérre vinnie őket, játékokat kitalálni. Így a többi három héten pedig dolgozhat – és mind a négy család megúszott négyheti táborköltséget!

·         Táborokból is vannak olyanok, amik megengedhetőek még vékony pénztárcával is. Érdeklődj az iskolában, nagyobb gyerekek szüleinél, tudnak-e javasolni valamit! Heti 10-15 ezer forintból is megoldható egy hét, nem kell 40.000 forintot elköltened!

·         És végül, nyaralások, táborok esetében is kivárhatsz egy internetes kuponos ajánlatot!

Idén a fentiek közül melyik nyaralást valósítod meg?

Jó tervezgetést!

Plain Jane

 

Szólj hozzá!

Címkék: család gyerek pénz nyaralás pénzügy gazdag megtakarítás gazdagság nemlecke

A bejegyzés trackback címe:

https://gazdag-akarok-lenni.blog.hu/api/trackback/id/tr684336117

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása